Stadtbibliothek München – Gasteig am HP8

Opdrachtgever
Gasteig GmbH
Architecten
Jan David Hanrath
gmp
Jaar
2021
Status
Opgeleverd
Omvang
2.400 m2

Het Ministerie van Verbeelding is als adviseur betrokken bij de grootschalige renovatie van het Gasteig-complex aan de Rosenheimerplatz in München. In dit complex zijn sinds halverwege jaren tachtig Philharmonie, Centrale Bibliotheek, Volkshochschule en Conservatorium samengebracht. Deze renovatie staat onder leiding van architectenbureau HENN.

De bewoners worden tijdens de verbouwing tijdelijk elders in München ondergebracht. De bibliotheek is verhuisd naar twee locaties: Het tegenover Gasteig gelegen winkelcentrum Motorama en HP8 in de wijk Sendling. In HP8 vinden ook de andere bewoners hun plek. Deels in een door gmp ontworpen nieuw gebouwde concertzaal, deels in tijdelijke modulebouw en deels in Halle E, een monumentale voormalige opslagloods voor transformatoren, die een dubbelfunctie gaat bekleden als foyer voor de concertzaal, leslokalen voor de Volkshochschule en een bibliotheek met een focus op muziek.

Het Ministerie adviseerde over de inpassing van de bibliotheek in Halle E en hanratharchitect maakte het inrichtingsontwerp.

Door materialen uit de transportsector te gebruiken sluiten we aan bij het narratief van de hal en de tijdelijkheid van de oplossing. Door de binnenring flexibel te houden (alles staat op pallets), is Halle E letterlijk een transformator voor de bibliotheek: een plek om te experimenteren met nieuwe dienstverlening als voorbereiding de volgende verhuizing: terug naar Gasteig.