Bibliotheek Leidschenveen – Den Haag

Ontspannen met een espresso en een goed boek

Bibliotheek Leidschenveen ligt goed zichtbaar op de hoek van een woon/winkelcomplex van AWG architecten. Het wordt een belangrijke voorziening in de VINEX-wijk Leidschenveen.

Behalve in boeken voorziet de bibliotheek ook in een goed café met vers gemaakte Italiaanse espresso en kleine hapjes. Er is veel ruimte voor ontspanning en het aanbod van tijdschriften is extra uitgebreid. Voor activiteiten kan eenvoudig ruimte tot 140 personen worden gecreëerd in het hart van de bibliotheek.

Lees verder Bibliotheek Leidschenveen – Den Haag

Ombouw voor Microsoft Surface

Beroering in de bibliotheek.

Bibliotheekbezoekers in Rotterdam, Den Haag, Delft en Huizen hebben binnenkort de mogelijkheid om zich op een ‘multitouch’ tafel storten. Op deze Microsoft Surface, zoals de tafel officieel heet, kunnen meerdere mensen tegelijk een nieuwsquiz spelen die speciaal voor de bibliotheken is ontwikkeld. Hanratharchitect ontwikkelde een ombouw voor de Microsoft Surface. De letters ‘touch me’ aan de zijkanten verleiden het publiek om de tafel zelf uit te proberen.  De ombouw is verplaatsbaar en zorgt ervoor dat de Surface staand te gebruiken is.

De Surface wordt bestuurd door met de handen over het oppervlakte te bewegen. Ook mensen met weinig computerervaring hebben het principe snel onder de knie. Doordat er meerdere mensen tegelijk aan de tafel staan, wordt onderling contact gestimuleerd. Gemeenschapsvorming is een ander doel van het project. In Delft kunnen bezoekers oude foto’s van hun eigen straat oproepen.

Bibliotheek Leidschenveen: vanaf 11 juli geopend

Blauwe wanden wijzen de weg.

Zaterdag 11 juli opent de nieuwe bibliotheekvestiging Leidschenveen haar deuren voor het publiek aan de Emmy Belinfantedreef 7 in Den Haag. De door hanratharchitect ontworpen bibliotheek is onderdeel van een woon-/winkelcomplex van AWG architecten uit Antwerpen.

voor tentoonstellingen en activiteiten
centrale verbindende ruimte voor tentoonstellingen en activiteiten

Op 850 vierkante meter kan men rustig lezen en comfortabel ontspannen onder het genot van een vers gemaakte espresso, cappuccino of frisdrank. Het filiaal is voorzien van een ruime sortering tijdschriften en kranten. In het Wijkmedia-atelier kunnen bezoekers hun eigen filmpjes maken en monteren.

Drie blauwe wanden met balies laten zien wat men waar kan kan doen: lenen en terugbrengen, klantenservice, informatie, gaming en café.

De officiële opening zal in verband met de vakantieperiode plaatsvinden op 28 augustus. De wethouder zal deze belangrijke taak verrichten.

Bibliotheek Laakkwartier – Den Haag

Vloeiende vloeren.

Doordat de vloerbedekking doorloopt over de kasten, lijken ze uit de vloer omhoog te rijzen. Van voor naar achter lopen de kasten op in hoogte. Hierdoor ontstaat er over- en doorzicht en komt er  zoveel mogelijk daglicht binnen. De verschillende doelgroepen vinden zo vanzelf hun weg in de bibliotheek.

Het voorste deel van de bibliotheek is gereserveerd voor logistiek, ontmoeting en activiteiten.

Lees verder Bibliotheek Laakkwartier – Den Haag

Institute of Social Studies – Den Haag

Ruimte vrijmaken: kleine aanpassingen, groot resultaat 

Verbouwing en restyling van de bibliotheek, die zich bevindt in de kelder van een rijksmonument aan de Kortenaerkade 12 in Den Haag. Belangrijke punten voor het project zijn het verbeteren van het leefklimaat voor medewerkers en studenten, meer studievoorzieningen en mogelijkheden tot ontspanning.

Om de benodigde ruimte vrij te maken wordt er een compactere trap geplaatst en komt er een nieuwe balie op een betere plek. Ook het saneren van veel tijdschriftabonnementen, die ook digitaal beschikbaar zijn, scheelt een slok op een borrel.

Bibliotheek Loosduinen – Den Haag

Een bibliotheek waar je niet meer weg wil

Een traditionele boekenbibliotheek (met de hoogste uitleenfrequentie van Den Haag) moest veranderen in een plek waar je niet alleen heen gaat om te lenen, maar ook om te lezen, te verblijven en om deel te nemen aan activiteiten. Er is zeer beperkt gesaneerd. Met het creëren van ruimte en overzicht en een logische scheiding tussen rustige en bewegelijke functies, is het doel bereikt. In bibliotheek Loosduinen wil je blijven. 

Lees verder Bibliotheek Loosduinen – Den Haag

Bibliotheek Moerwijk – Den Haag

Meer sfeer in de huiskamer van Moerwijk

Het moet natuurlijk prettig zijn om in de bibliotheek te verblijven. Om de juiste sfeer te bereiken maakte hanratharchitect in bibliotheek Moerwijk gebruik van een beperkt aantal grote elementen: één bank van 16 meter, grote leestafels en één wandkast van bijna 200 strekkende meter. Zo ontstaat meer ruimte en flexibiliteit.

Doordat de baliefuncties in de wand zijn verwerkt, kan het personeel mobieler en dichterbij de klant zijn. Ook ontstaat er meer ruimte voor activiteiten. De opstelling van de kasten zorgt voor overzicht en een natuurlijke afscheiding tussen rustige en drukkere gedeelten.

Lees verder Bibliotheek Moerwijk – Den Haag

Het leescafé

Hoe komt het dat het leescafé in de bibliotheek van Almelo floreert, terwijl het leescafé in de centrale bibliotheek van Den Haag na een paar verliesgevende jaren overgaat op snoep- en drankautomaten zonder bediening? Het antwoord is: verschillen in architectuur en inrichting.

Den Haag

De centrale openbare bibliotheek van Den Haag is onderdeel van het mooie stadhuiscomplex van Richard Meijer, in de volksmond door het vele wit ook wel het ‘ijspaleis’ genoemd.  Met de ronde gevel aan het Spui is de bibliotheek het ‘gezicht’ van het complex. Door de keuze voor een enorm atrium in het midden van het complex zijn automatisch alle functies naar de buitenkant van het complex geschoven en is er, ondanks de enorme schaal van het gebouw, in feite sprake van ruimteschaarste. Deze schaarste is terug te zien in de bibliotheek: weinig ruimtelijke elementen als vides en doorzichten, maar vooral vloeren met boekenkasten.

Het oppervlak waarmee de bibliotheek de straat raakt (de footprint) is klein, door de in het bibliotheekdeel geschoven winkel van Hulshoff. Op dit stukje begane grond moet een hoop gebeuren: binnenkomen, weggaan, innemen, uitlenen, beveiligen, verwijzen, verticaal transporteren, de krant lezen, tentoonstellen én het lezen in het café. Het leescafé zit achter de liften met als voordeel dat het van buiten goed te zien is. Er zijn ook drie nadelen aan deze locatie die het functioneren van het leescafé in de weg zitten. Ten eerste kun je het leescafé niet direct in vanaf de straat. Ten tweede is het leescafé niet zichtbaar wanneer men de bibliotheek binnenkomt en ten derde zorgt de open verbinding tussen het café en de eerste verdieping voor potentiële stankoverlast op de bovengelegen verdieping.

Almelo

In Almelo heeft de bibliotheek een aanmerkelijk grotere footprint. Hier kom je binnen en heb je links het leescafé en rechts de bibliotheek. De ruimte ertussen wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Door deze ruimtelijke scheiding hebben de bibliotheek en het café geen last van elkaar en kan het café functioneren als een volwaardig café, inclusief muziek, optredens en alcohol. Kookluchten en rokende cafégasten laten geen sporen achter op de longen van de bibliothecarissen.

Uit bovenstaande blijkt dat het vermengen van functies lastig is. Met de druk op de bibliotheek om zich om te vormen tot een multifunctioneel cultuurhuis is het echter wel een actueel thema. Functiemenging dient zo vorm te worden gegeven dat de onderdelen elkaar niet in een onmogelijke houdgreep houden, die de exploitatie negatief beïnvloedt.