De beste bibliotheek van Nederland staat in Gouda

De Chocoladefabriek in Gouda is vanmiddag door het publiek en een vakjury uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland 2015. Directeur van de bibliotheek Nan van Schendel kreeg de NBD Biblion Award voor beste bibliotheek uitgereikt tijdens een ceremonie in het Rozet in Arnhem.

Van de 19.872 uitgebrachte publieksstemmen ging meer dan een kwart naar de Chocoladefabriek. Naast Gouda waren nog 5 andere openbare bibliotheek genomineerd.

“Het concept van de Chocoladefabriek dat is neergezet in samenwerking met het Ministerie van Verbeelding en architect Jan David Hanrath sprankelt en geeft een werkelijk nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek,” aldus de jury.

“De Chocoladefabriek vormt een ideale plek, voor inwoners van Gouda en voor andere bibliotheken, om inspiratie op te doen en is de unanieme winnaar naar het oordeel van de jury en de meeste publieksstemmers.”

De Chocoladefabriek huisvest naast de Bibliotheek ook het Streekarchief, een Drukkerswerkplaats en Kruim Eten en Drinken. De naam is ontleend aan de oorspronkelijke functie van het gebouw: een chocoladeverwerkingsfabriek. Het concept voor de Chocoladefabriek is ontwikkeld door het Ministerie van Verbeelding. Het bouwkundig en inrichtingsontwerp is van de hand van Hanratharchitect.

Het Eemhuis in Amersfoort, ontworpen door Neutelings Riedijk Architects en waarvoor Hanratharchitect de rol design consultant had, eindigde op de derde plaats.