Vernieuwende bibliotheek met binnentuin geopend in historisch Schiedam

Vanmiddag vindt de officiële opening plaats van de nieuwe centrale bibliotheek van Schiedam in de historische Korenbeurs in het hart van de stad. Vanaf morgen is de bibliotheek 7 dagen per week geopend voor publiek, waarmee dit markante gebouw weer wordt teruggegeven aan de bewoners van de stad.

Het vernieuwende concept voor de bibliotheek is ontwikkeld door het Ministerie van Verbeelding, dat bestaat uit bibliothecarissen Rob Bruijnzeels en Joyce Sternheim en architect Jan David Hanrath. Het ontwerp is gemaakt door hanratharchitect in samenwerking met gideonpeele.architect.

Het classicistisch bouwwerk uit 1792, ontworpen door de Italiaans-Nederlandse architect Jan Guidici, is een prachtig voorbeeld van de Lodewijk XVI stijl en wordt gekenmerkt door een strenge symmetrie in plattegrond en gevels en het gebruik van klassieke orden en decoraties. De oorspronkelijke open binnenplaats met een gewelfde rondgang is begin 20ste eeuw voorzien van een glazen overkapping. In dit atrium is voor de bibliotheek een spectaculaire binnentuin gecreëerd met grote bomen en planten. De tuin refereert naar de oranjerieën van de 19e eeuw. In deze leestuin vinden bezoekers verschillende bibliotheekfuncties terug. Een grote leestafel staat onder een speciaal voor de Korenbeurs ontworpen kroonluchter die is opgebouwd uit jeneverglaasjes. Dit verwijst naar de historie van het gebouw: handelsplaats voor granen ten behoeve van de lokale jeneverindustrie. Vol-Koren verzorgt de horecafaciliteiten in het gebouw en heeft een terras dat in de tuin overloopt. In de tuin kunnen bezoekers op twee comfortabele, met gras beklede, ligbedden naar streaming muziek van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland, luisteren. In de zonnigste hoek van de tuin wordt groente en fruit geteeld, dat bij Vol-Koren wordt verwerkt.

In de rondgang om de tuin staat de collectie in boekenkasten, die in maat en ritme nauw aansluiten op het klassieke gebouw. Om de kenmerkende symmetrie en onaangetaste karakter van het gebouw te behouden is er veel aandacht gegeven aan het inpassen van de benodigde extra voorzieningen om de bibliotheek te laten voldoen aan de hedendaagse eisen. Zo is het gebouw voorzien van een lift die is opgenomen in een van de smalle risalieten; gezien de scheefstand van het gebouw een huzarenstukje. Een nieuwe houten trap begeleidt de bezoekers ook visueel naar boven, waar studieplekken, twee zalen en de overige collecties hun plek hebben gevonden. De boekenkasten op de eerste verdieping zijn nieuw ontwikkeld door Jan David Hanrath en gemaakt van papier. Wanneer de CO2 opname van het productiebos en CO2 productie tijdens de verwerking van het papier met elkaar worden verrekend, is het effect CO2 positief: Het produceren van deze kasten vermindert de CO2 in de atmosfeer.

De focus van de nieuwe bibliotheek ligt op het uitwisselen en vergroten van kennis door ontmoeting, debat en samenwerking. In de jeugdwerkplaats leren kinderen op een speelse manier en een uitgebreid activiteitenaanbod biedt voor ieder wat wils. Daarnaast kunnen er uiteraard nog steeds boeken geleend worden.

Cicero zei al: ”Als je een tuin in een bibliotheek hebt, zal het je aan niets ontbreken”*

* Si hortum in bibliotheca habes, nihil deerit. De meest gangbare Nederlandse vertaling gebruikt ’en’ in plaats van ’in’. Navraag bij een latinist leert dat ’in’ ook mag en dat is in dit geval extra op z’n plaats.

Foto’s: © hanratharchitect en Zuidkoop Natural Projects