Digitale Etalages

Window shopping in de bibliotheek.

Hoe laat je zien welke boeken in de bibliotheek zijn uitgeleend? Hoe toon je materialen uit de netwerkcollectie buiten de eigen bibliotheekmuren? Een digitale etalage (werktitel) zou wel eens de oplossing kunnen zijn.

Een digitale etalage is een touchscreen dat gekoppeld is aan het bibliotheeksysteem. Het scherm kan worden opgenomen in de boekenkasten, of aan een goed in het oog lopende muur worden bevestigd. Meer dan één scherm per muur is natuurlijk ook mogelijk.

In tegenstelling tot in een catalogus draait het in de digitale etalage volledig om de verleiding en de intuïtieve bediening. Wie klikt op een cover vindt meer informatie over het object en heeft direct de mogelijkheid om het via Zoek&Boek te bestellen. Bibliotheken kunnen zelf eenvoudig titellijsten, voorzien van een passend label, doorsturen naar de digitale etalage.

Jan David Hanrath en Leo Hörnig hebben het concept ontwikkeld. Ze zijn op zoek naar voorhoedebibliotheken die willen deelnemen aan een project, waarin de eerste digitale etalages zullen worden gerealiseerd. Meer informatie vind je binnenkort op www.digitale-etalages.nl